Ανοσία και εμβόλια στις γάτες

Ανοσία και εμβόλια στις γάτες

Η ανοσία που έχει ένα μικρό γατάκι εξαρτάται από το επίπεδο της ανοσίας που έχει η μητέρα του, αφού του μεταδίδεται με το γάλα που θηλάζει.

Ανάλογα με το επίπεδο των αντισωμάτων που μεταδίδονται από τη μητέρα, η παθητική αυτή ανοσία που απέκτησε το νεογέννητο γατάκι μπορεί να εκμηδενισθεί από την 8η εβδομάδα της ζωής του.

Επίσης παίζει ρόλο και η κατάσταση από πλευράς επιδημιών που επικρατεί σε κάθε περιοχή. Προκειμένου να καταρτίσει λοιπόν ο κτηνίατρος ένα πρόγραμμα εμβολιασμού θα πρέπει, να λάβει υπόψη του όλα τα παραπάνω και να τα συμβιβάσει με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο.

Τύφος ή πανλευκοπενία της γάτας

Λοιμώδης ασθένεια που οφείλεται σε parvo –ιό. Είναι θανατηφόρος τις περισσότερες φορές στα γατάκια και επικίνδυνη για τις ενήλικες γάτες( μοιραία για τα μισά περιστατικά).
Η ασθένεια έχει σαν συμπτώματα την κατάπτωση και προβλήματα από το πεπτικό: διάρροιες και εμέτους.
Ο ιός είναι ανθεκτικός στο περιβάλλον (μέχρι και 3 μήνες), αλλά καταστρέφεται με τη χλωρίνη.

Υπάρχει εμβόλιο για αυτή τη σοβαρή ασθένεια.

Κόρυζα

Είναι λοιμώδης ασθένεια της γάτας που οφείλεται σε ιούς που προκαλούν ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και στοματίτιδα. Υπεύθυνοι ιοί είναι  ερπητοϊοί,  καλυκοϊοί και ρεοϊοί. Χρόνος επώασης  : 2-4 ημέρες Η γάτα φταρνίζεται και έχει ρινικό έκκριμα, επίσης μπορεί να  έχει ανορεξία και να βλέπουμε και σάλια.Η ασθένεια εξελίσσεται και σε 8 – 10 μέρες μπορεί να αρχίσει η ανάρρωση αλλά συχνά υπάρχουν επιπλοκές όπως η ελκώδης κερατοεπιπεφυκίτιδα και η πνευμονία. Η ρινίτιδα και η χρόνια ιγμορίτιδα μπορούν να εξελιχθούν και να φθάσουν μέχρι και σε νέκρωση των ρινικών κογχών.Τα μικρά γατάκια και τα μεγαλύτερα που έχουν ανοσοκαταστολή μπορεί και να χάσουν τη μάχη εξαιτίας της αφυδάτωσης και της κατάπτωσης.

Υπάρχει εμβόλιο για αυτή τη σοβαρή ασθένεια.

Η χλαμυδίωση

Είναι ένα λοιμώδες νόσημα της γάτας που προκαλείται από το πολλαπλασιασμό μίας ρικέτσιας της chlamydia psyttaci που προκαλεί στα γατάκια επιπεφυκίτιδα και ρινίτιδα. Παρουσιάζεται με μεγάλη μεταδοτικότητα και συνήθως εξελίσσεται σε πνευμονία και πιο σπάνια σε αιμορραγική γαστρίτιδα.Χρόνιοι φορείς είναι οι ενήλικες γάτες που συντηρούν τη χλαμυδίωση στους μολυσμένους πληθυσμούς και μολύνουν και τα γατάκια που το παρουσιάζουν στην ηλικία των 6 – 8 εβδομάδων της ζωής τους.Αντιμετωπίζεται με την χορήγηση της κατάλληλης αντιβίωσης και επίσης με εμβόλια.

Υπάρχει εμβόλιο.

Λευχαιμία της γάτας

Οφείλεται στον ιό FeLV (Feline Leukemia Virus), αυτή η αρρώστια έχει σαν χαρακτηριστικά είτε τη δημιουργία νεοπλασιών στο αιμοποιητικό σύστημα (λευχαιμίες, λεμφοσαρκώματα), είτε αναιμίες είτε ακόμη μια πτώση της γενικής κατάστασης του οργανισμού,
Οι γάτες μολύνονται από άμεση επαφή με άρρωστα ζώα ή έμμεσα από σάλια ή ούρα αφού ο ιός έχει ανθεκτικότητα στο εξωτερικό περιβάλλον.

Υπάρχει ένα τεστ για να ανιχνεύσουμε αν το ζώο μας έχει συναντηθεί με τον ιό και ένα εμβόλιο για την ασθένεια αυτή.

Η Λύσσα

Η χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν απαλλαγμένη και προστατευμένη από τη λύσσα. Πρόσφατα όμως παρουσιάστηκαν κρούσματα σε σκύλο και σε γάτα στην επικράτεια της Ελλάδας δηλ. στην Καστοριά, στο Κιλκίς και μάλιστα και στη Θεσσαλία. Συνειδητοποιήσαμε λοιπόν ότι η λύσσα είναι προ των πυλών….
Η λύσσα είναι μεταδοτικό νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και είναι αντικείμενο ειδικής νομοθεσίας επειδή μεταδίδεται και στον άνθρωπο.
Ο εμβολιασμός, η ταυτοποίηση με microchip και η ενημέρωση του βιβλιαρίου – διαβατηρίου υγείας είναι απαραίτητα για να ταξιδέψετε με τον σκύλο ή τη γάτα σας προς Βορρά (Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη).

Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και μάλιστα αρκετούς μήνες πριν το ταξίδι σας.

Το FIV

Ο ιός της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας της γάτας ή FIV εμφανίζεται στους πληθυσμούς των ελεύθερων γατιών ή μεταδίδεται με την επαφή (γρατζούνισμα, δάγκωμα, γλείψιμο).
Αν και δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για τον άνθρωπο, έχει αποδειχθεί είναι ότι μεταδίδεται από γάτα σε γάτα, άρα υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στο μικρό σας σύντροφο.
Γι αυτό πρέπει να αποφεύγετε κάθε επαφή με ζώα που δεν ξέρετε την κατάσταση της υγείας τους.

Υπάρχει τεστ για να βρούμε αν το ζώο έχει έλθει σε επαφή με το ιό αυτό, αλλά δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο.

Το FIP

Είναι μια λοιμώδης ασθένεια της γάτας που οφείλεται σε ένα corona-ιό και λέγεται λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας.
Παρουσιάζεται με 2 τύπους την υγρή και τη ξηρή μορφή και συνήθως έχει θανατηφόρο κατάληξη.
Ο χρόνος επώασης είναι από μερικές ημέρες μέχρι λίγους μήνες.
Στην υγρή μορφή διαπιστώνουμε περιτονίτιδα ή πλευρίτιδα με συμπτώματα την ανορεξία, την υπερθερμία και την αφυδάτωση.
Στην ξηρή μορφή της τα άρρωστα ζώα παρουσιάζουν ιριδοκυκλίτιδα, νεφρίτιδα, ηπατίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλίτιδα.
Η διάγνωση κλινικά είναι συχνά δύσκολη αλλά μπορεί να συμπληρωθεί με μια ορολογική εξέταση όπου μπορούμε να ψάξουμε για αντισώματα κατά του ιού της λοιμώδους περιτονίτιδας της γάτας.
Καλό θα ήταν να ψάξουμε και για αντισώματα κατά της λευχαιμίας της γάτας και του FIV αφού η ανοσοκαταστολή μπορεί να οφείλεται και σ΄ αυτούς τους ιούς.

Υπάρχει εμβόλιο αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει κάτι και γι αυτό δεν συνιστάται.

Κλείστε Ραντεβού

Διεύθυνση
Πώς να έρθετε
  • Με λεωφορείο ή τρόλεϊ από την Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) θα κατεβείτε στη στάση Κεφαλληνίας.
  • Με αυτοκίνητο από την Ομόνοια: από την οδό 3ης Σεπτεμβρίου και στο ύψος του αριθμού 160, που είναι αμέσως μετά την οδό Ιθάκης, θα βρείτε την οδό Τήνου.
Ακριβώς απέναντι από το ιατρείο, επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 155, υπάρχει πάρκινγκ.
Ώρες λειτουργίας
ΗμεραΠρωιΑπογευμα
Δευτέρα
10:30-13:00

17:30-19:30

Τρίτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Τετάρτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Πέμπτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Παρασκευή
10:30-13:00

17:30-19:30

© Nanoveto. All rights reserved.
Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης

Web design by