• Αρχική
 • Φροντίδα
 • Γιατί είναι τόσο σημαντική η ετήσια επίσκεψη στον κτηνίατρο

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ετήσια επίσκεψη στον κτηνίατρο

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ετήσια επίσκεψη στον κτηνίατρο

Η έγκαιρη ανίχνευση των προβλημάτων, συχνά, βοηθάει στην αποφυγή πολύ πιο σοβαρών “ανακαλύψεων” αργότερα και όταν το πρόβλημα έχει προχωρήσει για τα καλά λόγω της καθυστέρησης.

Ένας χρόνος για τον άνθρωπο δεν είναι παρά ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα για την ζωή του. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους μικρούς μας φίλους αφού το προσδόκιμο της ζωής τους είναι πολύ μικρότερο.

Στο μεσοδιάστημα αυτού του χρόνου μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σιωπηρά και ύπουλα διάφορες μικρο-αλλαγές και προβλήματα που θα μπορούσαν εύκολα θα αποκαλυφθούν με μια επίσκεψη στο κτηνιατρείο.

Η κλινική εξέταση

Κατά την ετήσια επίσκεψη, ο κτηνίατρός σας θα εξετάσει το σύνολο των λειτουργιών του οργανισμού του σκύλου ή της γάτας σας.

Θα παρατηρήσει την καρδιο-αναπνευστική λειτουργία προκειμένου να αξιολογήσει τη λειτουργία του καρδιακού μυός ή κάποια τυχόν ανωμαλία στη συχνότητα ή στο ρυθμό των συσπάσεων ή την ύπαρξη ενός «φυσήματος», που θα μπορούσε να έχει περάσει απαρατήρητο.
Επίσης θα εκτιμήσει το χρώμα των βλεννογόνων που είναι ένας καλός τρόπος ελέγχου της οξυγόνωσης των ιστών του σώματος.

 • Η ψηλάφηση της κοιλιάς επιτρέπει να ελέγξουμε ότι δεν υπάρχει κάποια μάζα, πόνος ή ανωμαλία και ότι τα όργανα είναι κανονικά στη θέση τους. Η ψηλάφηση των νεφρών επιτρέπει για παράδειγμα να αξιολογήσουμε το μέγεθος και το σχήμα τους και να βρούμε πολύ νωρίτερα κάποιο λειτουργικό πρόβλημα.
 • Η ψηλάφηση των λεμφογαγγλίων επιτρέπει την ανίχνευση ενός λοιμώδους ή φλεγμονώδους προβλήματος ή ακόμη και την γένεση κάποιας νεοπλασματικής διεργασίας.
 • Ο έλεγχος των αρθρώσεων και του μυϊκού συστήματος επιτρέπει την έγκαιρη αξιολόγηση της αρθρίτιδας, που είναι πολύ δύσκολο να την αντιληφθείτε στη γάτα.
 • Η επιβεβαίωση ότι τα όργανα των αισθήσεων, δηλαδή τα μάτια, τα αυτιά και η μύτη είναι σε καλή κατάσταση, επιτρέπει να ελέγξουμε αν ο μικρός μας σύντροφος βλέπει και ακούει καλά. Ο καταρράκτης που αναπτύσσεται προοδευτικά μειώνει την όραση του σκύλου σας. Η μείωση της ποσότητας των δακρύων θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα του κερατοειδούς. Ελέγχουμε επίσης για επιπεφυκίτιδα.
 • Γίνεται εξέταση της κατάστασης της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών: η περιοδοντική νόσος, τόσο στον σκύλο όσο και στη γάτα, αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των δοντιών και ακόμη σοβαρότερα να προκαλέσει καρδιαγγειακές, νεφρικές ή ηπατικές ασθένειες.
 • Επίσης αξιολογείται η κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος προκειμένου να δούμε για τυχόν παράσιτα ή πιθανά προβλήματα μεταβολισμού που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θαμπό τρίχωμα και άλλες ανωμαλίες. Ορισμένα προβλήματα συχνά είναι πολύ καλυμμένα και μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη υγεία του δέρματος. Εξετάζουμε για θηλώματα, εκδορές ή μάζες, δερματικές ή υποδόριες.
 • Επίσης, ανάλογα με το φύλο του μικρού σας φίλου πρέπει να γίνει ένας έλεγχος του γεννητικού συστήματος όπως έρευνα για οζίδια στους μαστικούς αδένες ή πυομήτρα στο θηλυκό και έλεγχος προστάτη και συμμετρίας των όρχεων στο αρσενικό.
 • Συνιστάται να γίνεται με μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ό,τι μία φορά το χρόνο ο έλεγχος του βάρους και εν γένει της σωματικής κατάστασης αφού είναι εξίσου σοβαρή οποιαδήποτε διακύμανση είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Θα πρέπει να ερευνήσουμε τα αίτια και να ξεκινήσουμε την ανάλογη αγωγή (π.χ. δίαιτα).

Η σημασία της καλής συνεργασίας με τον κτηνίατρό σας

Τι πρέπει να προσέξετε:

 • Το βάρος, την όρεξη, τη διατροφική συμπεριφορά, τι τρώει κάθε μέρα, και τις τυχόν τροποποιήσεις στη κατανάλωση του νερού.
 • Κινητικότητα, δυσκολία έγερσης, ποιότητα και ποσότητα κοπράνων καθώς και το χρώμα τους. Εμετοί και τριχοβεζοάρια στις γάτες.
 • Συμπεριφορά, καταστροφές, γαυγίσματα ή νιαουρίσματα, υπερβολική καθαριότητα ή το αντίθετο, γλειψίματα, ανώμαλη συμπεριφορά ούρησης στη γάτα, μείωση της ενεργητικότητας, λήθαργος.
 • Φταρνίσματα, βήχας, δύσοσμη αναπνοή, οφθαλμικό ή ρινικό έκκριμα.
 • Ξύσιμο, φαγούρα, σωματικές μυρωδιές, συχνότητα πλυσίματος, παχύνσεις του δέρματος.

Μπορείτε να προετοιμασθείτε λοιπόν για την επίσκεψη, παρατηρώντας τον μικρό σας σύντροφο και έτσι να ξεκαθαρίσετε με τον κτηνίατρό σας τι είναι φυσικό και τι όχι.
Η ετήσια λοιπόν επίσκεψη είναι σημαντική για να απαντήσει σε όλες σας τις ερωτήσεις.

Σε ποια ηλικία ξεκινάμε τις ετήσιες επισκέψεις;

Η ανάπτυξη στα κουτάβια των μεγαλόσωμων φυλών μπορεί να διαρκέσει και μέχρι τα δύο έτη. Σε αυτή τη περίοδο της ζωής τους είναι απαραίτητες οι πολλές επισκέψεις για να είστε σίγουροι ότι όλα εξελίσσονται ομαλά ή στην αντίθετη περίπτωση ο κτηνίατρός σας είναι ο μόνος κατάλληλος για να σας συστήσει τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να κάνετε.

Είναι σημαντικό για τα σκυλιά και τις γάτες να κάνετε τακτικές επισκέψεις μετά το τέλος της ανάπτυξης. Ο κτηνίατρός σας θα σας ορίσει ποια είναι η ιδανική συχνότητα επισκέψεων ανάλογα με την προδιάθεση του μικρού σας φίλου (είναι σε συνάρτηση με τη φυλή, τη δραστηριότητα και τον τόπο διαμονής).
Σε έναν ηλικιωμένο σκύλο μπορεί να υποδειχθεί να κάνετε πιο συχνές επισκέψεις και συχνότερες εξετάσεις.

Η κλινική εξέταση δίνει πολλές πληροφορίες αλλά στο ηλικιωμένο ζώο είναι προνοητικό να κάνετε επίσης και έναν αιματολογικό έλεγχο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Έτσι μπορούμε να ελέγχουμε τη νεφρική και την ηπατική λειτουργία, να ψάχνουμε για διαβήτη και να επαληθεύουμε οποιαδήποτε υποψία πού προκύπτει από τη κλινική εξέταση.

Η αιμοληψία που μπορεί να γίνει ακόμη και όταν όλα είναι καλά, θα είναι χρήσιμη σαν δείκτης αναφοράς για να ανιχνεύσουμε ακόμη και ελαφριές τροποποιήσεις.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προταθεί μία ακτινογραφία, ένας υπέρηχος ή και άλλες εξετάσεις αν κριθεί απαραίτητο.

Η ετήσια επίσκεψη είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για την επανάληψη των αναμνηστικών εμβολίων για την ενίσχυση της ανοσολογικής άμυνας του μικρού σας φίλου.

Ο κτηνίατρος μπορεί να εμβολιάσει τον σκύλο ή τη γάτα σας, αν όλα πάνε καλά. Επίσης είναι ευκαιρία να θυμηθείτε το πρόγραμμα αποπαρασιτισμού για τα εσωτερικά παράσιτα καθώς και την πρόληψη των εξωτερικών παρασίτων (ψύλλοι, τσιμπούρια, σκνίπες κλπ) για την χρονιά που έρχεται. Αυτό αλλάζει ανάλογα με τον τρόπο ζωής του συντρόφου σας και πώς αυτός συνδέεται με εσάς.

Συμπέρασμα

Οι ετήσιες επισκέψεις ή οι ακόμη πιο τακτικές, είναι κρίσιμες για την πρόληψη.

“Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν”

Έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι τα προβλήματα που ανακαλύφθηκαν ενώ “όλα πήγαιναν καλά” είχαν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα ίασης ή και σταθεροποίησης από αυτά που τα συμπτώματα και η ανάγκη θεραπείας ήταν προφανή.

Άλλωστε οι προληπτικές επισκέψεις για έναν έλεγχο, όπου τίποτε επώδυνο δεν συμβαίνει στον μικρό σας φίλο, του επιτρέπουν επιπλέον να εξοικειωθεί με το ιατρείο και να είναι άνετος με το γιατρό του, πράγμα που αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο και βοηθάει στη μείωση του στρες όταν θα υπάρξει πραγματική ανάγκη.
Άρα οι επισκέψεις ρουτίνας έχουν πολλαπλό ενδιαφέρον και συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των μικρών μας φίλων.

Κλείστε Ραντεβού

Διεύθυνση
Πώς να έρθετε
 • Με λεωφορείο ή τρόλεϊ από την Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) θα κατεβείτε στη στάση Κεφαλληνίας.
 • Με αυτοκίνητο από την Ομόνοια: από την οδό 3ης Σεπτεμβρίου και στο ύψος του αριθμού 160, που είναι αμέσως μετά την οδό Ιθάκης, θα βρείτε την οδό Τήνου.
Ακριβώς απέναντι από το ιατρείο, επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 155, υπάρχει πάρκινγκ.
Ώρες λειτουργίας
ΗμεραΠρωιΑπογευμα
Δευτέρα
10:30-13:00

17:30-19:30

Τρίτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Τετάρτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Πέμπτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Παρασκευή
10:30-13:00

17:30-19:30

© Nanoveto. All rights reserved.
Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης

Web design by