Για τη στείρωση στις γάτες

Για τη στείρωση στις γάτες

Τόσα πολλά πλεονεκτήματα που κάνουν τη στείρωση ένα δώρο για την υγεία, τη μακροζωία και την ποιότητα ζωής της γάτας σας.

Πότε πρέπει να στειρώσω τη γάτα ή το γάτο μου

Η κατάλληλη ηλικία είναι γύρω στους 6 μήνες για τη γάτα και από 6 έως 12 μηνών για το γάτο.

Πρέπει πρώτα να γεννήσει μια φορά η γάτα μου πριν τη στειρώσω;

Όχι. Είναι μια πολλή διαδεδομένη αντίληψη που δεν έχει όμως καμιά βιολογική βάση. Μια γέννα δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα στην υγεία της γάτας.

Τι πρέπει να κάνω πριν τη στείρωση;

Να αφήσετε το ζωάκι σας νηστικό το βράδυ της παραμονής της επέμβασης και να μην του δώσετε να φάει παρά την επομένη της επέμβασης. Στις επόμενες 48 ώρες η συμπεριφορά του ζώου σας ξαναγίνεται κανονική.

Ο ευνουχισμός θα περιορίσει το «μαρκάρισμα» που κάνει ο γάτος μου με τα ούρα του;

Αυτή η συμπεριφορά έχει και μια παράμετρο σεξουαλική αλλά μπορεί να συνδεθεί και με το άγχος. Έτσι το μαρκάρισμα με τα ούρα μπορεί να παρατηρηθεί και όταν υπάρχει κάποια αναταραχή στο περιβάλλον του ζώου. Σε αυτήν την περίπτωση μειώνεται αν χρησιμοποιήσουμε φερορμόνες στην περιοχή του μαρκαρίσματος.

Μπορούμε να στειρώσουμε μια γάτα που έχει ήδη οίστρο ή είναι έγκυος;

Κατά τη διάρκεια του οίστρου, οι ωοθήκες παρουσιάζουν μια συμφόρηση και αιμορραγούν πιο εύκολα. Παρά το ελαφρύ ρίσκο, ορισμένοι κτηνίατροι προτιμούν να χειρουργήσουν παρά να διακόψουν τον οίστρο με μια ορμονική θεραπεία που μπορεί να έχει σαν παρενέργεια τη δημιουργία πυομήτρας.
Αν η γάτα εγκυμονεί, η ωοθηκο-υστερεκτομή επιβάλλεται για να πάρουμε και τα έμβρυα και τη μήτρα.

Ο ευνουχισμός εμποδίζει τους γάτους να βγαίνουν τη βόλτα τους για να ξεσκάσουν;

Ένας ευνουχισμένος γάτος δεν έλκεται πλέον από τις θηλυκές που είναι σε οίστρο και έτσι ζει αποκλειστικά στο σπίτι πιο πολύ από τον μη ευνουχισμένο γάτο. Παρόλα αυτά μπορεί κάλλιστα να διαφυλάξει τη συμπεριφορά του όσον αφορά στις εξερευνήσεις πράγμα που τον κάνει να του αρέσουν οι βόλτες ακόμα και αν είναι σε απόσταση από το σπίτι του.

Γιατί λέμε ότι η στείρωση μεγαλώνει το προσδόκιμο ζωής της γάτας;

Διότι αυτό έχει αποδειχθεί στατιστικά. Μια μελέτη πάνω στη μέση διάρκεια ζωής της γάτας έδειξε ότι ποικίλλει από 14-18 έτη για τις στειρωμένες σε αντίθεση με τις μη στειρωμένες που ζουν 6-10 χρόνια μόνο.

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για την στειρωμένη γάτα μου;

Αν η γάτα σας είναι στειρωμένη προσέξτε τη διατροφή της. Ορισμένες τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν κατηγορηθεί ότι ευνοούν τον σχηματισμό ουρολίθων και άλλες συχνά έχουν υψηλή θερμιδική αξία με αποτέλεσμα είτε η γάτα σας θα πεινάει αν της δώσετε λίγο φαγητό, είτε θα παχύνει αν της δώσετε πιο πολύ. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει.

Πώς να εξακριβώσω αν η γάτα μου παχαίνει μετά τη στείρωση;

Απλούστατα, ζυγίζοντας συχνά τη γάτα σας. Ιδανικά μια φορά την εβδομάδα τους πρώτους 2 μήνες που ακολουθούν την επέμβαση και μετά μια φορά το μήνα. Αρκεί να ζυγίζεστε με τη γάτα αγκαλιά και μετά να ζυγίζεστε χωρίς αυτήν. Η διαφορά αντιστοιχεί με το βάρος του ζώου.

Μπορώ να μειώσω την ποσότητα της τροφής για να περιορίσω την αύξηση του βάρους;

Όχι, αν ήδη δίνετε την ποσότητα που προδιαγράφεται από τον παρασκευαστή της τροφής. Το ζώο σας δεν θα χορταίνει και θα ζητάει συνέχεια φαγητό. Αυτή η έλλειψη μπορεί να το στρεσάρει και να του αλλάξει την διατροφική συμπεριφορά και μετά να οδηγήσει στην παχυσαρκία.

Πρέπει να το στειρώσω;

Στη χώρα μας το ποσοστό της στείρωσης είναι πολύ κατώτερο απ’ ότι στις αγγλοσαξονικές χώρες. Παρόλα αυτά υπάρχουν διάφορα πλεονεκτήματα στη στείρωση πέρα από τον έλεγχο της γονιμότητας.

Στον αρσενικό γάτο:

  • Περιορισμός του μαρκαρίσματος του χώρου
  • Περιορισμός του κινδύνου να πάθει ατύχημα όταν ψάχνει να ζευγαρώσει
  • Μείωση του κινδύνου να έρθει σε επαφή με τις ιογενείς λοιμώξεις από τους τσακωμούς με άλλους αδέσποτους γάτους
  • Σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Στη θηλυκή γάτα:

  • Εξαφάνιση του οίστρου και των συμπτωμάτων εκδήλωσής του.

Κλείστε Ραντεβού

Διεύθυνση
Πώς να έρθετε
  • Με λεωφορείο ή τρόλεϊ από την Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) θα κατεβείτε στη στάση Κεφαλληνίας.
  • Με αυτοκίνητο από την Ομόνοια: από την οδό 3ης Σεπτεμβρίου και στο ύψος του αριθμού 160, που είναι αμέσως μετά την οδό Ιθάκης, θα βρείτε την οδό Τήνου.
Ακριβώς απέναντι από το ιατρείο, επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 155, υπάρχει πάρκινγκ.
Ώρες λειτουργίας
ΗμεραΠρωιΑπογευμα
Δευτέρα
10:30-13:00

17:30-19:30

Τρίτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Τετάρτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Πέμπτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Παρασκευή
10:30-13:00

17:30-19:30

© Nanoveto. All rights reserved.
Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης

Web design by