Η κρυψορχία είναι η πιο συνηθισμένη κληρονομική ανωμαλία ανάπτυξης του ουρογεννητικού συστήματος και το χαρακτηριστικό της είναι ότι ο ένας ή και οι δύο όρχεις δεν κατέρχονται στο όσχεο, όπου κανονικά πρέπει να είναι παρόντες και οι δύο.
Πότε παρουσιάζεται
Στο σκύλο περιμένουμε 6 έως 12 εβδομάδες. Κανονικά, 10 μέρες μετά τη γέννηση πρέπει να βρίσκονται κάτω από το όσχεο, αλλά δεν είναι εύκολη η ψηλάφηση τους τόσο νωρίς και γι’ αυτό συνιστάται να γίνεται ένας υπέρηχος.
Στη γάτα η διάγνωση μπορεί να γίνει όταν συμπληρωθούν οι 7- 8 μήνες ακόμη και αν η κάθοδος των όρχεων γίνεται πριν τη γέννηση, στη πράξη μπορεί να κυκλοφορούν μέσα στο βουβωνικό πόρο μέχρι και την ενήβωση. Η ανωμαλία είναι σπάνια (1-2%) και συνήθως αφορά τον ένα όρχη. Στη μεγάλη πλειοψηφία των αρσενικών γάτων που εμφανίζουν κρυψορχία και είναι μικρότερα των 6 μηνών, αν εξετασθούν 6 εβδομάδες αργότερα όλα είναι στη θέση τους χωρίς καμιά θεραπεία.
Φυλές με προδιάθεση
Στους σκύλους η ανωμαλία αυτή παρουσιάζεται συχνότερα στις φυλές μικρού μεγέθους.
Στα ημίαιμα παρουσιάζεται σε ποσοστό 1,2% ενώ στα σκυλιά ράτσας σε ποσοστό 9,5% περίπου και αυτό γιατί οφείλεται σε φυλοσύνδετο και υποτελές γονίδιο.
Ορισμένες φυλές που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν μια προδιάθεση και είναι τα Boxer, Yorkshire, small Spitz, Siberian Husky, miniature Schnauzer, Chihuahua και τα μικρόσωμα caniches.
Στη γάτα φαίνεται ότι έχουν μια προδιάθεση οι Περσικές.
Θεραπεία
Επειδή πρόκειται για κληρονομική πάθηση σε όλα τα ζώα με κρυψορχία θα πρέπει να γίνεται αμφοτερόπλευρη ορχεκτομή ύστερα από υπέρηχο και μέχρι την ηλικία των 4 ετών.
Έτσι μειώνονται και οι πιθανότητες ανάπτυξης νεοπλασμάτων και άλλων παθολογικών καταστάσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν αν δεν αντιμετωπισθεί το θέμα. Επιπλέον, δεν αναπαράγονται τα ζώα που έχουν το νόσημα.