• Αρχική
  • Φροντίδα
  • Η υγιεινή του στόματος και των δοντιών στο σκύλο και στη γάτα

Η υγιεινή του στόματος και των δοντιών στο σκύλο και στη γάτα

Η υγιεινή του στόματος και των δοντιών στο σκύλο και στη γάτα

Ο σκύλος και η γάτα είναι ευαίσθητα στην περιοδοντική νόσο που, πέρα από την ενόχληση που προκαλεί η δυσάρεστη αναπνοή, μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα με σοβαρή εξέλιξη. Ενώ στον άνθρωπο η πιο συχνή ασθένεια των δοντιών είναι η τερηδόνα, οι σκύλοι και οι γάτες είναι ελάχιστα ευαίσθητοι στη τερηδόνα.

Τι είναι η περιοδοντική νόσος;

Είναι η προσβολή του περιοδοντίου δηλαδή του ιστού που υποστηρίζει το δόντι και συμπεριλαμβάνει το ούλο, το φατνιακό οστό μέσα στο οποίο είναι ενσωματωμένη η οδοντική ρίζα και ο περιοδοντικός σύνδεσμος που συγκρατεί το δόντι μέσα στο φατνίο.
Η περιοδοντίτιδα είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια που ξεκινάει από την οδοντική πλάκα που παραμένει πάνω στο δόντι και συγκεκριμένα εκεί που συναντώνται το δόντι με το ούλο. Εκεί ορισμένα βακτηρίδια εμφανίζονται στο βιοφίλμ που σχηματίζεται από την πλάκα και προσβάλουν τα ούλα, κατόπιν προωθούνται μέσα στο διάστημα γύρω από την ρίζα του δοντιού. Προοδευτικά αλλά σχετικά γρήγορα αυτά τα βακτήρια επιτίθενται και στους ιστούς υποστήριξης του δοντιού.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την περιοδοντική νόσο;

Οι τοπικές συνέπειες αυτής της ασθένειας που είναι η καταστροφή του ιστού που υποστηρίζει το δόντι είναι: κακή αναπνοή, φλεγμονή και πόνος στα ούλα που οδηγούν σε δυσκολία στο φαγητό και στο παιχνίδι και στο τελικό στάδιο, όταν το φατνίο καταστραφεί ολοσχερώς, σε απώλεια του δοντιού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα σε μικρόσωμα σκυλιά μπορεί να συμβεί ακόμη και αυτόματο κάταγμα της γνάθου.
Αλλά πέρα από την απλή και δυσάρεστη αναπνοή, οι πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η παρουσία των βακτηριδίων στο επίπεδο του περιοδοντίου θα μπορούσε να προκαλέσει κυρίως ασθένειες του αναπνευστικού αλλά επίσης και νεφρικές, καρδιακές ή ηπατικές.

Αν ένας σκύλος έχει τρυγία έχει και περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντική νόσος και η τρυγία είναι ανεξάρτητες: η μία δεν ακολουθεί οπωσδήποτε την άλλη και το αντίστροφο. Η τρυγία στην ουσία είναι η επικάθηση μεταλλικών στοιχείων πάνω στο βιοφίλμ της οδοντικής πλάκας.
Μόνο ο κτηνίατρός σας μπορεί να εκτιμήσει την παρουσία περιοδοντίτιδας κατά τη διάρκεια της ειδικής εξέτασης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παίρνετε στα ελαφρά την παρουσία της τρυγίας.

Μπορεί να το πάθει και ο σκύλος μου ή η γάτα μου;

Δεν προσβάλλονται από προβλήματα στα δόντια όλα στα σκυλιά και οι γάτες με τον ίδιο τρόπο. Οι μικρόσωμες φυλές είναι πολύ πιο προδιατεθειμένες, ιδιαίτερα λόγω της τάσης που έχουν να συνωστίζονται υπολείμματα τροφών στα μεσοδόντια διαστήματα.
Αλλά και ο ιδιοκτήτης της γάτας καλό θα ήταν να έχει τον νου του. Στη πράξη οι γάτες προσβάλλονται συχνά από προβλήματα της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών και επίσης είναι πιο δύσκολο να το προσέξουμε αφού σπάνια βλέπουμε τους γομφίους τους, σε αντίθεση με τον σκύλο.
Μη διστάσετε λοιπόν να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας να εξετάζει τακτικά τη κατάσταση του στόματος των μικρών σας φίλων.

Τι μπορούμε να κάνουμε αν εγκατασταθεί η περιοδοντική νόσος;

Όποιο και αν είναι το στάδιο της ασθένειας μόνο η επέμβαση του κτηνιάτρου ενδέχεται να μπορεί να σταματήσει την εξέλιξή της.
Η επέμβαση απαιτεί γενική αναισθησία. Σε προχωρημένα στάδια καμιά φορά χρειάζεται να αφαιρεθούν και ορισμένα δόντια.
Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η θεραπεία, ο κτηνίατρός σας θα σας προτείνει λύσεις προκειμένου να περιορίσετε την υποτροπή της ασθένειας. Αυτή η φροντίδα είναι σημαντική γιατί ένα ζώο που παρουσίασε αυτό τον τύπο προσβολής θα υποτροπιάσει ξανά.

Ποια μέσα έχουμε για να το αποφύγουμε αυτό;

Τα μέσα πρόληψης που υπάρχουν είναι:

Καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών.
Έτσι καταστρέφουμε με μηχανικό τρόπο την πλάκα και εμποδίζουμε τα βακτηρίδια να προκαλέσουν την ουλίτιδα και τις συνέπειές της. Η οδοντική πλάκα ξανασχηματίζεται πάνω στα πλυμένα δόντια 6-8 ώρες και αρχίζει να οργανώνεται σταδιακά σε ένα κανονικά διαρθρωμένο δίκτυο σε 24 ώρες. Γι αυτό και είναι απαραίτητο να συνηθίσετε να φροντίζετε τον μικρό σας φίλο  καθημερινά από τη πιο νεαρή ηλικία.

Χρήση ειδικών προϊόντων
Προϊόντα που είναι προσαρμοσμένα και βοηθούν στον περιορισμό της εξέλιξης της πλάκας και του πολλαπλασιασμού των βακτηριδίων:

  • Dental sticks
  • Κροκέτες ειδικές για τα δόντια
  • Οδοντόκρεμες ειδικές
  • Ειδικά υγρά που διαλύονται στο πόσιμο νερό

Ορισμένες από αυτές τις λύσεις έχει αποδειχθεί ότι έχουν είναι αποτελεσματικές αφού περιορίζουν την οδοντική πλάκα σε ένα ποσοστό της τάξης του 20-40%.

Πώς να βουρτσίσω τα δόντια του σκύλου ή της γάτας μου;

Το βούρτσισμα μάλλον είναι πιο εύκολο να γίνει στον σκύλο, ιδιαίτερα αν είναι νεαρός. Υπάρχουν βούρτσες δοντιών με μαλακή τρίχα προσαρμοσμένες σε σκύλους και γάτες.
Για να γίνει αποδεκτό το βούρτσισμα από το ζώο και με μια σχετική ξεγνοιασιά, θα πρέπει η εκμάθηση να γίνει βήμα-βήμα:

  • Αρχίστε να ανασηκώνετε τα χείλη του ζώου σας και ανταμείψτε το με χάδια και ίσως και κανένα μεζεδάκι.
  • Περάστε το δάκτυλο κάτω από τα χείλη και κάνετε μασάζ στα δόντια και τα ούλα.
  • Βάλτε προϊόν στον δείκτη σας και ξανακάνετε μασάζ.
  • Αφού έχει αφομοιώσει το μασάζ και το δέχεται προοδευτικά αρχίστε το βουρτσάκι.

Προσοχή! οι ανθρώπινες οδοντόκρεμες δεν κάνουν γιατί περιέχουν φθόριο και δεν κάνει να το καταπιούν.

Συμπέρασμα

Η έλλειψη υγιεινής στο στόμα και τα δόντια του σκύλου ή της γάτας σας επηρεάζει όχι μόνον την υγεία των δοντιών αλλά μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στο αναπνευστικό, την καρδιά και τα νεφρά.

Ο καλλίτερος τρόπος πρόληψης παραμένει το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών του μικρού σας φίλου που μπορείτε να το συμπληρώσετε προσφέροντάς του και προσαρμοσμένα προϊόντα με τη μορφή των κροκετών ή συμπληρωμάτων dental bars για μάσημα.

Για όλα αυτά ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας.

Κλείστε Ραντεβού

Διεύθυνση
Πώς να έρθετε
  • Με λεωφορείο ή τρόλεϊ από την Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) θα κατεβείτε στη στάση Κεφαλληνίας.
  • Με αυτοκίνητο από την Ομόνοια: από την οδό 3ης Σεπτεμβρίου και στο ύψος του αριθμού 160, που είναι αμέσως μετά την οδό Ιθάκης, θα βρείτε την οδό Τήνου.
Ακριβώς απέναντι από το ιατρείο, επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 155, υπάρχει πάρκινγκ.
Ώρες λειτουργίας
ΗμεραΠρωιΑπογευμα
Δευτέρα
10:30-13:00

17:30-19:30

Τρίτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Τετάρτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Πέμπτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Παρασκευή
10:30-13:00

17:30-19:30

© Nanoveto. All rights reserved.
Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης

Web design by