Θέλω να πάρω ένα γατάκι – τι πρέπει να προσέξω;

Θέλω να πάρω ένα γατάκι – τι πρέπει να προσέξω;

Τα πιο πολλά γατάκια υιοθετούνται πριν την ηλικία των 2 μηνών. Όμως, κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων μηνών της ζωής τους, τα γατάκια είναι πολύ συνδεδεμένα με τη μητέρα τους.

Αυτή εξασφαλίζει τη διατροφή τους, τους μαθαίνει διάφορα πράγματα ένα από τα οποία είναι η καθαριότητα αλλά το κυριότερο είναι ότι αντιπροσωπεύει γι αυτά μια ύπαρξη που τους προσφέρει ασφάλεια, τα βοηθάει να εξερευνήσουν χωρίς φόβο το περιβάλλον τους και να κοινωνικοποιηθούν με τα άλλα είδη των ζώων και τον άνθρωπο.

Έτσι, αν και ο απογαλακτισμός στα γατάκια αρχίζει περίπου στην ηλικία του ενός μηνός, δεν θα σας συμβουλεύαμε να υιοθετήσετε ένα γατάκι τόσο νωρίς. Είναι γεγονός ότι η εκπαίδευση που θα έχει το γατάκι αυτό ζώντας κοντά στη μαμά του δεν θα έχει τελειώσει παρά προς το τέλος του δεύτερου μήνα, οπότε και θα είναι πλέον αυτόνομο και ισορροπημένο.

Υιοθετώντας λοιπόν ένα γατάκι πολύ πιο μικρό απ’ ότι πρέπει, κινδυνεύετε να απογοητευτείτε γιατί είτε θα βρεθείτε με ένα ζωάκι ιδιαίτερα φοβισμένο, επιθετικό, ακόμη και βίαιο καμιά φορά στο παιχνίδι, είτε με ένα γατάκι υπερδραστήριο…

Πώς να διαλέξω καλλίτερα το γατάκι που θέλω να υιοθετήσω;

Αρκεί να βεβαιωθείτε ότι το μικρό γατάκι που θέλετε να υιοθετήσετε μεγάλωσε σε συνθήκες που πλησιάζουν όσο το δυνατόν τις ιδανικές :

  • Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως η καλή ανάπτυξη ενός μικρού γατιού προϋποθέτει την παρουσία της μητέρας του μέχρι και το δεύτερο μήνα της ζωής του. Το γατάκι που μεγάλωσε με τη μητέρα του μέχρι 2 μηνών θα είναι ακόμη πιο ήρεμο και ισορροπημένο αν βέβαια και η μητέρα του που το εκπαίδευσε ήταν ήρεμη, ισορροπημένη και καλά κοινωνικοποιημένη με τους ανθρώπους.
  • Είναι σημαντικό να είναι και η μητέρα του, μια γατούλα που δεν γρατζουνάει ούτε δαγκώνει κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών, μιας και δεν είναι καθόλου “normal” όταν παίζουμε με το γατάκι μας ή και όταν κάνουμε διάφορους χειρισμούς μαζί του, να μας πληγώνει τα χέρια.
  • Επίσης οι εμπειρίες που είχε το γατάκι μας κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών της ζωής του είναι πολύ σημαντικές.
  • Το γατάκι πρέπει να εξοικειωθεί καλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε διάφορες καταστάσεις όπως θορύβους, αντικείμενα και διαφορετικά περιβάλλοντα.
  • Γι αυτό και είναι σημαντικό να υιοθετήσετε ένα γατάκι που το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε έχει κοινά χαρακτηριστικά με το περιβάλλον που ζείτε και στο οποίο το μικρό αυτό γατάκι θα μεγαλώσει.

Ένα γατάκι που έζησε τους πρώτους μήνες της ζωής του σε ένα περιβάλλον φτωχό σε ερεθίσματα, θα προσαρμοσθεί πολύ άσχημα κοντά σε μια οικογένεια με ζωηρά μικρά παιδάκια ή με άλλα είδη ζώων με τα οποία δεν έχει ποτέ ξανασυναντηθεί, οπότε κινδυνεύει να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κρυμμένο κάπου στο σπίτι.

Αντίθετα ένα γατάκι που μεγάλωσε σε ένα κήπο, δηλαδή ένα περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα, προσαρμοσμένο να ζει σε μεγάλους χώρους και να παίζει με όλα τα είδη των εντόμων και των φυτών, θα προσαρμοσθεί δύσκολα σε μια ζωή σ ‘ένα πολύ ήρεμο διαμέρισμα χωρίς βεράντα.

Τέλος, ένα γατάκι θα συγκατοικήσει πολύ καλά με διάφορα είδη ζώων αν τα έχει επανειλημμένα συναντήσει από την ηλικία 2 έως 7 εβδομάδων. Επίσης θα είναι καλά εξοικειωμένο και με τους ανθρώπους αν και αυτοί το είχαν χειριστεί με λεπτότητα και από σχετικά μικρή ηλικία.

Αντίστοιχα μπορεί να προσαρμοσθεί πολύ καλά σε μια οικογένεια όπου ζει ένα άλλο ζώο αν είχε συχνές επαφές με αυτό το είδος του ζώου πριν από τη ηλικία των 2 μηνών.

Τι μπορώ να κάνω αν το γατάκι υιοθετήθηκε πολύ μικρό;

Μερικές φορές οι καταστάσεις δεν επιτρέπουν στο γατάκι να μείνει με τη μητέρα του και να συμπληρώσει τους 2 πρώτους μήνες της ζωής του μαζί της. Μιλάμε για τη κλασσική περίπτωση που βρίσκουμε ένα αδέσποτο ή ένα ορφανό γατάκι και είναι πολύ μικρό.

Συχνά η οικογένεια που το υποδέχεται απογοητεύεται λόγω των διαταραχών συμπεριφοράς που παρουσιάζει αργότερα παρόλα τα χάδια και τις αγκαλιές.

Στις περιπτώσεις πρώιμης υιοθεσίας το πραγματικό πρόβλημα παραμένει και δεν είναι άλλο από τη δυσκολία της επικοινωνίας του ανθρώπου με το μικρό γατάκι.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φέρουμε σε επαφή όσο πιο συχνά γίνεται το νεαρό γατάκι με μια ενήλικη γάτα (είτε αρσενική είτε θηλυκή), σε άριστη κατάσταση υγείας βέβαια και κυρίως καλά ισορροπημένη. Έτσι μπορούμε να του προσφέρουμε τη καλλίτερη δυνατή ανάπτυξη.

Πώς υποδεχόμαστε ένα γατάκι όσο γίνεται καλλίτερα;

Η γάτα είναι ένα ζώο που συνδέεται πολύ με το περιβάλλον της και γι αυτό ορισμένοι κανόνες χρειάζεται γίνουν σεβαστοί για να μπορέσει να αισθανθεί άνετα στο νέο περιβάλλον που θα ζήσει.

  • Η τουαλέτα. Πρέπει να βρίσκεται σε ένα ήρεμο περιβάλλον (να αποφεύγετε να βρίσκεται δίπλα σε οποιοδήποτε αντικείμενο που κάνει θόρυβο π.χ. ένα πλυντήριο ρούχων), να είναι πάντα προσβάσιμη και μακριά από το σημείο που τρώει. Η τουαλέτα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα καθαρή και αν υπάρχουν πολλές γάτες στο ίδιο σπίτι, το ιδανικό είναι κάθε γάτα να μπορεί να έχει τη δική της τουαλέτα.
  • Η διατροφή. Η γάτα είναι κυνηγός και στη φύση πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό γευμάτων μικρού όμως όγκου. Η τροφή που βρίσκεται μόνιμα σερβιρισμένη στο πιάτο της – και αυτό μπορεί να συμβεί με τη βοήθεια των ξηρών κροκετών καλής ποιότητας – είναι ο τρόπος διατροφής που πλησιάζει πιο πολύ τον φυσικό της τρόπο. Το πιατάκι της πρέπει να βρίσκεται σε ένα μέρος ήρεμο όπου η γάτα μπορεί να έλθει να φάει χωρίς να την ενοχλήσει κανείς.
  • Η εκπαίδευση. Η καθαριότητα λογικά μαθαίνεται από τη μίμηση της μητέρας και το γατάκι συνήθως είναι ήδη καθαρό όταν υιοθετείται.

Ορισμένοι βασικοί κανόνες χρειάζεται να γίνουν γνωστοί στο γατάκι με την άφιξή του στο σπίτι. Όπως π.χ. το να μην σκαρφαλώνει στα τραπέζια ή να μην ξύνει το χώμα των φυτών στις γλάστρες.

Αυτή η εκπαίδευση θα γίνει δίνοντας του μια σύντομη διαταγή ΟΧΙ ή ΜΗ και τραβώντας του τη προσοχή προς μια «θετική» δραστηριότητα π.χ. του πετάμε ένα μπαλάκι. Άλλωστε το γατάκι είναι ευαίσθητο στις ανταμοιβές, τα συγχαρητήρια και την επιβράβευση (χάδια, κροκέτες) που βοηθούν πολύ στην εκπαίδευση.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό, αμέσως μετά την υιοθεσία να συνηθίσουμε το γατάκι μας σε όλων των ειδών τους χειρισμούς. Έτσι αργότερα αν προκύψει ανάγκη, εφ’ όσον είχε εκπαιδευτεί από μικρό θα δέχεται τους διάφορους χειρισμούς πολύ πιο εύκολα.

Μια καλή συμβουλή λοιπόν είναι να μάθει να του ανοίγουμε το στόμα (για να του δώσουμε ένα χάπι αργότερα ή για να του βουρτσίσουμε τα δόντια), να συνηθίσει να του εξετάζουμε τις πατούσες του, τα αυτιά και τα μάτια του. Αυτό αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο για την φροντίδα που χρειάζεται στην εφαρμογή της θεραπείας αν π.χ. παρουσιάσει ωτίτιδα ή επιπεφυκίτιδα στο μέλλον.

Επίσης πρέπει να συνηθίσει όταν είναι ακόμη νεαρό να βουρτσίζεται εύκολα καθώς και στο κόψιμο των νυχιών.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν υπάρχει ήδη μια άλλη γάτα στο σπίτι;

Η γάτα είναι ένα ζώο πολύ συνδεδεμένο με το περιβάλλον της και η άφιξη ενός νέου ζώου θα δημιουργήσει την ανάγκη για μια νέα μοιρασιά του χώρου στις περισσότερες γάτες. Το γατάκι λοιπόν θα πρέπει να παρουσιασθεί με τον φυσικότερο δυνατό τρόπο στην ήδη υπάρχουσα γάτα.

Δεν θα πρέπει να επιβάλλετε την επαφή και οπωσδήποτε θα πρέπει να αφήσετε την εναλλακτική δυνατότητα, στη γάτα που ζούσε αρχικά στο σπίτι, να μπορεί να καταφύγει αν το επιθυμεί σε ένα ήρεμο μέρος.

Να παρεμβαίνετε όσο το δυνατό λιγότερο στη σχέση ανάμεσα στις δύο γάτες. Έτσι θα επιτρέψετε να γίνει το μοίρασμα του χώρου πιο γρήγορα και θα αυξήσετε τις πιθανότητες μιας καλής συμβίωσης ανάμεσα στα δύο ζώα.

Κλείστε Ραντεβού

Διεύθυνση
Πώς να έρθετε
  • Με λεωφορείο ή τρόλεϊ από την Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) θα κατεβείτε στη στάση Κεφαλληνίας.
  • Με αυτοκίνητο από την Ομόνοια: από την οδό 3ης Σεπτεμβρίου και στο ύψος του αριθμού 160, που είναι αμέσως μετά την οδό Ιθάκης, θα βρείτε την οδό Τήνου.
Ακριβώς απέναντι από το ιατρείο, επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 155, υπάρχει πάρκινγκ.
Ώρες λειτουργίας
ΗμεραΠρωιΑπογευμα
Δευτέρα
10:30-13:00

17:30-19:30

Τρίτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Τετάρτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Πέμπτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Παρασκευή
10:30-13:00

17:30-19:30

© Nanoveto. All rights reserved.
Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης

Web design by