Τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα μας άρεσε να μπορούμε να μοιραστούμε διάφορες νοστιμιές με τους μικρούς μας φίλους, τα ζωάκια μας και να τα βλέπουμε κι αυτά ευχαριστημένα κοντά μας!
Αλλά ένα ζώο συντροφιάς δεν είναι άνθρωπος και ο οργανισμός του δεν λειτουργεί όπως ο ανθρώπινος. Έτσι, ένα τρόφιμο τελείως ανώδυνο για εμάς μπορεί να είναι τοξικό για το ζωάκι μας, ακόμη και σε ελάχιστη δόση.
Για να αποφύγετε λοιπόν μια επείγουσα επίσκεψη στον κτηνίατρό σας μέσα στις γιορτές, ορισμένα μεζεδάκια που σας φαίνονται τελείως ανώδυνα θα πρέπει με μεγάλη φροντίδα να παραμείνουν μακριά από τα μικρά ζώα.
Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο ζώο συντροφιάς σας.
Στις γιορτές το βρίσκουμε στα ψάρια όπως καπνιστός σολομός και καπνιστή πέστροφα, στα αλλαντικά (ζαμπόν, μπέικον) και στους ξηρούς καρπούς.
Το αλάτι αυτό καθεαυτό, δεν είναι τοξικό. Η επικινδυνότητά του έγκειται στο γεγονός ότι τα αλμυρά φαγητά αρέσουν πολύ στα ζώα, τους ανοίγουν την όρεξη και τρώνε σε ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες για το μέγεθός τους.
Οι τοξικές δόσεις του αλατιού είναι από μερικά γραμμάρια μέχρι κάποιες δεκάδες γραμμαρίων (πάντα σε συνάρτηση με το βάρος του ζώου). Σε περίπτωση που τα σαρκοφάγα και τα τρωκτικά καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες από τα παραπάνω τρόφιμα προκαλείται σημαντική αφυδάτωση στο ζώο και εμφάνιση διαφόρων διαταραχών σε μερικά λεπτά ή και λίγες ώρες…
Συμπτώματα από το πεπτικό είναι οι εμετοί και σημαντική διάρροια καθώς επίσης και μεγάλη δίψα.
Νευρολογικά συμπτώματα: το ζώο μπορεί να παρουσιάσει μεγάλη διέγερση, διαταραχές στη κίνηση (όταν πάει να σηκωθεί), απότομη απώλεια όρασης, σπασμούς ή και απώλεια συνείδησης ακόμη και κώμα στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.
Η πρόγνωση της δηλητηρίασης από αλάτι είναι καλή όταν έχουμε συμπτώματα μόνο από το πεπτικό σύστημα, αλλά είναι κακή όταν έχουμε νευρολογικά.
Στη δηλητηρίαση από αλάτι είναι καλό να αφήσετε το ζώο σας αν μπορεί να πιεί άφθονο νερό και μετά να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να θεραπεύσει την αφυδάτωση και τα νευρολογικά συμπτώματα αν υπάρχουν.
Η σοκολάτα είναι πανταχού παρούσα τις γιορτές και θα ήταν μια πολύ καλή κίνηση να τοποθετηθεί όσο πιο μακριά γίνεται από τους μικρούς μας φίλους, ιδιαίτερα αν ανήκουν σε βραχυκέφαλες φυλές όπως τα μπουλντόγκ.
Ποτέ μη δίνετε στο μικρό σας σύντροφο καφέ ή τσάι, γιατί η καφεΐνη που υπάρχει στο καφέ και η τεϊνη που υπάρχει στο τσάι είναι τοξικές για τα κατοικίδια σαρκοφάγα.
Ο χρόνος εμφάνισης συμπτωμάτων κυμαίνεται από 1 έως 12 ώρες μετά τη πρόσληψή της.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στη δηλητηρίαση από καφεΐνη και τεϊνη μοιάζουν με αυτά που παρατηρούνται και στη δηλητηρίαση από σοκολάτα αφού η τοξική ουσία και στα 3 αυτά προϊόντα είναι η θεοβρωμίνη.
Συγκεκριμένα έχουμε :
Όπως και για τη δηλητηρίαση από σοκολάτα η πρόγνωση είναι επιφυλακτική και γίνεται σημαντικά καλύτερη ανάλογα με το πόσο νωρίς θα επέμβει ο κτηνίατρος που θα μπορέσει να ξεκινήσει μια συμπτωματική αγωγή για τα καρδιακά και νευρολογικά προβλήματα που πιθανόν συνοδεύουν αυτού του τύπου τη δηλητηρίαση.
Στη διάρκεια των γιορτών συνηθίζεται να έχουμε καλάθια με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Καρύδια και φουντούκια απαγορεύονται για τα ζώα μας και κυρίως τα macademia που προκαλούν πολλές δηλητηριάσεις.
Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια είναι η υπεύθυνη ουσία για τη δηλητηρίαση από τα macademia, αλλά μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα με λίγα γραμμάρια που καταναλώθηκαν έως και με μερικές δεκάδες γραμμαρίων, πάντα σε συνάρτηση με το βάρος και το μέγεθος του ζώου.
Τις επόμενες 6 έως 24 ώρες από τη βρώση των καρυδιών αυτών μπορεί να εμφανισθούν διαταραχές στη κίνηση: τα ζώα αρνούνται να μετακινηθούν και υποφέρουν συχνά από πόνους στις αρθρώσεις τους και στους μυς. Επίσης μπορεί να παρουσιάσουν μία κατάσταση αδυναμίας, κατάπτωσης, να κάνουν εμετό ή και να τρέμουν.
Η πρόγνωση σε αυτά τα προβλήματα είναι πολύ καλή: πλήρης ανάρρωση σε περίπου 24 έως 48 ώρες.
Αν γίνει αντιληπτή η κατανάλωση των καρυδιών τύπου macademia και μπορέσει ο κτηνίατρος να προκαλέσει εμετό στο ζώο σας τότε θα διώξει τα περισσότερα καρύδια που φαγώθηκαν. Αλλιώς θα χορηγηθούν αναλγητικά για 48 ώρες για να περιοριστεί ο πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις.
Ποτέ μη ξεχνάτε μισογεμάτα ή μισοάδεια ποτήρια με αλκοόλ στο χαμηλό τραπεζάκι του καθιστικού σας, όπου μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση τα κατοικίδια ζώα. Η κατανάλωσή τους από αυτά μπορεί να έχει και βαριές συνέπειες στην υγεία τους.
Το τοξικό στοιχείο είναι η αιθανόλη, η οποία απορροφάται πολύ γρήγορα και προκαλεί διάφορα συμπτώματα.
Οι διαταραχές εμφανίζονται γρηγορότερα αν το στομάχι τους όταν τα ήπιαν ήταν άδειο. (Η καθυστέρηση της εμφάνισης συμπτωμάτων ποικίλει από μία ώρα στο νηστικό ζώο έως πολλές ώρες σε ένα ζώο με γεμάτο στομάχι).
Τα κλινικά σημεία της δηλητηρίασης κάνουν την εμφάνισή τους σε περίπου μία ώρα από τη πρόσληψη της αιθανόλης, όταν η αλκοολαιμία φθάσει στο 1 – 1,5 γραμμ. ανά λίτρο.
Το ζώο αλλάζει συμπεριφορά, μπορεί να κάνει εμέτους και μετά να παρουσιάσει νευρολογικές διαταραχές που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση ασυντόνιστων κινήσεων, έως και κώμα. Αν συμβεί καρδιακή ανακοπή ή και αναπνευστική μπορεί να επέλθει ακόμη και ο θάνατος.
Η πρόγνωση είναι μάλλον καλή για κάτω από 3 γραμμ. αλκοόλ ανά λίτρο αίματος, και εφ όσον γίνει έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία : ο κτηνίατρος θα πρέπει να χορηγήσει ορούς προκειμένου να καταπολεμήσει την αφυδάτωση και να βοηθήσει στην αποβολή της τοξίνης. Αν η δηλητηρίαση είναι πολύ σοβαρή το ζώο μπορεί να χρειάζεται και οξυγόνο για να βοηθηθεί η αναπνευστική του λειτουργία.
Τέλος, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να μην έχουν άμεση τοξικότητα, αλλά προκαλούν διάφορα προβλήματα, όπως για παράδειγμα το κόκκαλο της γαλοπούλας το οποίο μπορεί να σας βάλει στον πειρασμό να το δώσετε στο σκύλο σας μετά το γεύμα.
Αυτά τα κόκκαλα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στον πεπτικό σωλήνα και ως εκ τούτου διάρροια και εμετούς.
Έτσι και τα πολύ λιπαρά τρόφιμα μπορούν να υποβοηθήσουν την εμφάνιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων στα ζώα μας, όπως παγκρεατίτιδα.
Τα ζώα συντροφιάς δεν έχουν καθόλου ανάγκη να αλλάζουν κάθε μέρα φαγητό, για να είναι χαρούμενα, αντίθετα τους αρέσει η μονοτονία στο φαγητό.
Αν παρόλα αυτά θέλετε τώρα τις γιορτές να τους δώσετε μια μικρή ευχαρίστηση, δώστε τους λιχουδιές που είναι ειδικά σχεδιασμένες γι’ αυτά, είναι πιο προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τα γούστα τους και δεν μπορούν να προκαλέσουν τον παραμικρό κίνδυνο στην υγεία των μικρών μας φίλων.
Να θυμάστε όμως ότι και για τις λιχουδιές ισχύει το παν μέτρον άριστον.
Ημερα | Πρωι | Απογευμα |
---|---|---|
Δευτέρα | 10:30-13:00 | 17:30-19:30 |
Τρίτη | 10:30-13:00 | 17:30-19:30 |
Τετάρτη | 10:30-13:00 | 17:30-19:30 |
Πέμπτη | 10:30-13:00 | 17:30-19:30 |
Παρασκευή | 10:30-13:00 | 17:30-19:30 |