Τι απαγορεύεται στη διατροφή του σκύλου και της γάτας

Τι απαγορεύεται στη διατροφή του σκύλου και της γάτας

Ο σκύλος, και ακόμη περισσότερο η γάτα, είναι σαρκοφάγα. Αν και τα αποκαλούμε “συντρόφους”, δηλαδή αυτούς με τους οποίους μοιραζόμαστε τη τροφή, θα πρέπει να αποφεύγουμε να τα ταΐζουμε ό,τι τρώμε κι εμείς.

Ορισμένες τροφές δεν τους ταιριάζουν και άλλες μπορεί να είναι και επικίνδυνες για την υγεία τους.

Θα πρέπει να αποφεύγετε τις πολλές θερμίδες. Κάτι που για έναν άνθρωπο που ζυγίζει 70 κιλά δεν είναι και τίποτα σοβαρό, στο σκύλο και στη γάτα έχει σημαντική αναλογία. Π.χ. μισή φέτα ζαμπόν υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες της γάτας.

Τι ΔΕΝ πρέπει να δίνετε

Σοκολάτα, καφέ, τσάι: περιέχουν θεοβρωμίνη που μπορεί να τους προκαλέσει έλκη, νευρικότητα, προβλήματα αναπνευστικά και καρδιακά, ιδιαίτερα στα βραχυκέφαλα όπως τα μπουλντόγκ. Αν καταναλώσει μία σοκολάτα υγείας, ένας σκύλος βάρους 5 κιλών, υπάρχει περίπτωση να αποβεί και μοιραίο γι’ αυτόν.

Σκόρδο, κρεμμύδι: περιέχουν αιμολυτικές ουσίες, τις θειοσουλφάτες, και προκαλούν αναιμία.

Σταφύλι: στο σκύλο η υπέρμετρη κατανάλωση σταφυλιού μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και, καμιά φορά και, νεφρική ανεπάρκεια. Η πρόσληψη 10 γραμμαρίων σταφυλιού για κάθε κιλό σωματικού βάρους του σκύλου μπορεί να γίνει τοξική. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια ουσία το προκαλεί.

Ωμή πατάτα: περιέχει σολανίνη, μία ουσία που προκαλεί καρδιακά προβλήματα. Οι σκύλοι και οι γάτες δεν μπορούν να την πέψουν.

Αυτά που πρέπει να αποφεύγετε

Αβοκάντο: περιέχει περσίνες που, σε μεγάλη δόση, προκαλούν αναπνευστική κάμψη και καρδιακά προβλήματα.

Φιστίκια, καρύδια και οι άλλοι ξηροί καρποί: είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και ιδιαίτερα σε φωσφόρο. Πρέπει να αποφεύγονται κυρίως στα ηλικιωμένα ζώα ή σε αυτά που έχουν παρουσιάσει ουρολοθίαση.

Γάλα: ενώ τα νεαρά ζώα δεν έχουν πρόβλημα, στα ενήλικα μπορεί να προκαλέσει διάρροιες, λόγω της απώλειας της ικανότητας να πέπτουν τη λακτόζη.

Ωμό ασπράδι αυγού: περιέχει αβιδίνη που μπορεί, σε μεγάλη ποσότητα, να προκαλέσει προβλήματα αφού δεσμεύει την βιοτίνη ή βιταμίνη Β8. Η αβιδίνη καταστρέφεται με το ψήσιμο.

Συκώτι: σε μεγάλη ποσότητα και εφόσον δίδεται για χρόνια συνεχώς, μπορεί να προκαλέσει στη γάτα σοβαρά σκελετικά προβλήματα λόγω υπερβιταμίνωσης Α.

Κουκούτσια φρούτων: Όπως των κερασιών, των βερίκοκων, των ροδάκινων και λιγότερο τα κουκούτσια του μήλου και του αχλαδιού περιέχουν κυανογόνες γλυκοσίδες που είναι τοξικές και μπορούν να προκαλέσουν εμετούς, διάρροια και σε ορισμένα ζώα και καρδιακά προβλήματα που μπορούν να αποβούν μοιραία, καθώς επίσης και ειλεό, ανάλογα με το μέγεθος του κουκουτσιού.

Αυτά που είναι καλύτερο να αποφεύγετε

Κόκαλα: μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα ή αλλοιώσεις στο πεπτικό σωλήνα ακόμη και ειλεό και να χρειαστεί να γίνει πολύ βαριά χειρουργική επέμβαση που μπορεί να είναι και επικίνδυνη αν αυτά μπλοκαριστούν στον οισοφάγο ή στο έντερο.

Χαλασμένα φαγητά: αν και τα ζώα είναι λιγότερο ευαίσθητα από τον άνθρωπο, μπορεί και αυτά να δηλητηριασθούν.

Ταγγισμένα λίπη: μπορεί να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα απελευθερώνοντας υπεροξείδια ή τοξικές αλδεϋδες.

Μανιτάρια, κουνουπίδια, λάχανα, ξερά φασόλια, χόρτα: είναι όλα προς αποφυγήν γιατί μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα.

Συμπληρώματα διατροφής: Αν το ζώο σας ήδη διατρέφεται με ένα ισορροπημένο φαγητό, μερικά απ΄αυτά μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α ,D, E, K) σε μεγάλη δόση μπορεί να έχουν επιπτώσεις όπως επίσης το σελήνιο και ο χαλκός. Στη περίοδο της ανάπτυξης η υπερβολή στη πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα απ΄ότι η έλλειψή του.

  • Να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας που μπορεί να σας εξηγήσει αν χρειάζεται ή όχι ένα συμπλήρωμα διατροφής το ζώο σας.
  • Η σωστή διατροφή εγγυάται την καλή υγεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Η γάτα, και πιο πολύ ο σκύλος, έχουν τη τάση να θέλουν τα φάνε ό,τι και εμείς. Η γάτα προστατεύεται από ένστικτο αυτοσυγκράτησης πιο συχνά και αρνείται τις τροφές που δεν της ταιριάζουν, πιο πολύ τις φυτικές, ενώ ο σκύλος τα τρώει όλα και με μεγάλη ευχαρίστηση.
  • Η πιο πάνω λίστα δεν τα περιλαμβάνει όλα, περιλαμβάνει απλώς τα πιο συνηθισμένα.
  • Γι αυτό μη διστάζετε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, αν ο μικρός σας σύντροφος έφαγε ή υποψιάζεστε ότι έφαγε κάποια από τις τροφές που δεν του ταιριάζουν ή αν αντιληφθείτε κάποιο πρόβλημα.

Κλείστε Ραντεβού

Διεύθυνση
Πώς να έρθετε
  • Με λεωφορείο ή τρόλεϊ από την Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) θα κατεβείτε στη στάση Κεφαλληνίας.
  • Με αυτοκίνητο από την Ομόνοια: από την οδό 3ης Σεπτεμβρίου και στο ύψος του αριθμού 160, που είναι αμέσως μετά την οδό Ιθάκης, θα βρείτε την οδό Τήνου.
Ακριβώς απέναντι από το ιατρείο, επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 155, υπάρχει πάρκινγκ.
Ώρες λειτουργίας
ΗμεραΠρωιΑπογευμα
Δευτέρα
10:30-13:00

17:30-19:30

Τρίτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Τετάρτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Πέμπτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Παρασκευή
10:30-13:00

17:30-19:30

© Nanoveto. All rights reserved.
Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης

Web design by