Τι εμβόλια να κάνω στη γάτα μου;

Τι εμβόλια να κάνω στη γάτα μου;

Πέντε είναι οι κύριες ασθένειες που αντιμετωπίζονται με τον εμβολιασμό: τύφος, κόρυζα, χλαμυδίωση, λευχαιμία και λύσσα.

Η πανλευκοπενία ή τύφος

Είναι μία λοιμώδης ασθένεια της γάτας που οφείλεται σε έναν ιό και προκαλεί έντονη κατάπτωση , μια πολύ σοβαρή γαστρεντερίτιδα (έμετοι και διάρροια) καθώς και λευκοπενία.
Θνησιμότητα: 80% των άρρωστων γατιών που είναι μικρότερα των 6 μηνών και 40% των άρρωστων ζώων που έχουν ηλικία μεγαλύτερη του 1 έτους.
Η ασθένεια μεταδίδεται πολύ εύκολα και ο υπεύθυνος ιός είναι πολύ ανθεκτικός στο εξωτερικό περιβάλλον (αντέχει μέχρι και 3 μήνες στα κλουβιά και στα σκεπάσματα).
Δεν την συναντάμε πλέον τόσο συχνά, χάρις στον εμβολιασμό.

Η κόρυζα

Είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού, πολύ μεταδοτική που ξεκινάει με συνάχι  και επιπεφυκίτιδα προκαλώντας φταρνίσματα, δακρύρροια και βήχα. Μπορεί να ακολουθήσει μείωση της όρεξης που να οφείλεται σε αλλοιώσεις της στοματικής κοιλότητας (έλκη στη γλώσσα).
Η κόρυζα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο αναπνευστικό και στο μάτι και σε ακραίες περιπτώσεις να οδηγήσει και στο θάνατο του ζώου.
Αυτή η αρρώστια είναι πολύ συνηθισμένη και αντιπροσωπεύει το 90% των ασθενειών του αναπνευστικού της γάτας. Οι γάτες όλων των ηλικιών και όλων των φυλών μπορούν να προσβληθούν ανεξάρτητα από το φύλο.
Αυτή η ασθένεια οφείλεται σε ιούς. Οιπιο συχνοί είναι ο καλυκοιός και ο ερπητοιός. Οι βακτηριακές επιπλοκές είναι ο κανόνας. Ακόμη και αν γίνει καλά η γάτα από τα συμπτώματα παραμένει φορέας των ιών και μολύνει άλλες γάτες για 24 -30 μήνες.

Η χλαμυδίωση

Ασθένεια λοιμώδης που οφείλεται σε μία ρικέτσια (chlamydia psittaci) που είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση επιπεφυκίτιδας στα μικρά γατάκια που ακολουθείται καμιά φορά από ρινίτιδα που μπορεί να επιπλακεί σε πνευμονία και ακόμη πιο σπάνια σε αιμορραγική γαστρίτιδα. Οι ενήλικες γάτες συνήθως είναι χρόνιοι φορείς και αυτό είναι βασικό για την συντήρηση της χλαμυδίωσης στους πληθυσμούς των γατιών.

Η λευχαιμία της γάτας

Οφείλεται σε έναν ρετροιό, τον ιό της λευχαιμίας (FeLV) που εμφανίζεται με όγκους και μια ανοσοκαταστολή που εγκαθίσταται σταδιακά. Η μόλυνση των γατιών γίνεται με το σάλιο (δάγκωμα και γλείψιμο), με τις κοινές τουαλέτες, με την επαφή μύτη-μύτη και με τον θηλασμό από τη μητέρα με το γάλα. Η μετάδοση επίσης μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η αρρώστια, αν και είναι συνηθισμένη στη γάτα, αφορά μόνο το είδος αυτό και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Υπάρχουν αιματολογικά τεστ και μπορούμε να βεβαιωθούμε αν η γάτα μας έχει ή όχι μολυνθεί από τον ιό.
Το AIDS της γάτας προκαλείται από έναν άλλο ιό, τον FIV (ιός της ανοσοανεπάρκειας της γάτας) κοντινό με τον FeLV που και αυτός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Η μετάδοση γίνεται αποκλειστικά από τα δαγκώματα ύστερα από κάποιο τσακωμό. Όπως και για τον FeLV υπάρχουν τεστ αιματολογικά που μπορούν να γίνουν εύκολα και απλά στον κτηνίατρό σας για να εξακριβώσετε αυτή τη λοίμωξη από τον ιό FIV.

Η λύσσα

Είναι μία λοιμώδης ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο (ζωοανθρωπονόσος) που οφείλεται σε έναν ραβδοιό νευροτρόπο, που προκαλεί νευρολογικές διαταραχές που οδηγούν στο θάνατο.
Είναι νόσος υποχρεωτικής δήλωσης και είναι αντικείμενο αυστηρής υγειονομικής επίβλεψης που καθίστα τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για όλες τις γάτες.
Επίσης είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στην περίπτωση των μετακινήσεων είτε στο εσωτερικό της χώρας (ιδιαίτερα προς Θεσσαλία και βορειότερα), είτε στο εξωτερικό.

Κλείστε Ραντεβού

Διεύθυνση
Πώς να έρθετε
  • Με λεωφορείο ή τρόλεϊ από την Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) θα κατεβείτε στη στάση Κεφαλληνίας.
  • Με αυτοκίνητο από την Ομόνοια: από την οδό 3ης Σεπτεμβρίου και στο ύψος του αριθμού 160, που είναι αμέσως μετά την οδό Ιθάκης, θα βρείτε την οδό Τήνου.
Ακριβώς απέναντι από το ιατρείο, επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 155, υπάρχει πάρκινγκ.
Ώρες λειτουργίας
ΗμεραΠρωιΑπογευμα
Δευτέρα
10:30-13:00

17:30-19:30

Τρίτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Τετάρτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Πέμπτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Παρασκευή
10:30-13:00

17:30-19:30

© Nanoveto. All rights reserved.
Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης

Web design by