Για τα εσωτερικά παράσιτα

Για τα εσωτερικά παράσιτα

Τα εσωτερικά παράσιτα ή σκουλήκια κάνουν τις αποικίες τους στον πεπτικό σωλήνα, τρέφονται από τις τροφές του ζώου με αποτέλεσμα να δημιουργούν ελλείψεις σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τι είναι ένα παράσιτο;

Είναι ένα έμβιο ον που ζει εις βάρος κάποιου άλλου έμβιου όντος. Στους μικρούς μας φίλους υπάρχουν βασικά 2 τύποι:

  • Τα εσωτερικά παράσιτα ή σκουλήκια που κάνουν τις αποικίες τους στον πεπτικό σωλήνα και τρέφονται από τις τροφές που βρίσκονται μέσα σ’ αυτόν με αποτέλεσμα να δημιουργούν κατά καιρούς ελλείψεις σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για το ζώο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να δημιουργήσουν και πεπτικά προβλήματα ( διάρροιες, εμετούς). Αυτόν τον τύπο του παρασιτισμού τον καταπολεμούμε κυρίως κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του ζώου.
  • Τα εξωτερικά παράσιτα που ζουν πάνω στο δέρμα, οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια κυρίως αλλά επίσης οι ψώρες και τα ακάρεα … Συνήθως δημιουργούν προβλήματα φαγούρας αλλά ορισμένα μεταδίδουν και πολύ σοβαρές αρρώστιες στο μικρό σας φίλο.

Τι είναι τα σκουλήκια;

Τα σκουλήκια είναι τα παράσιτα του πεπτικού συστήματος. Υπάρχουν 2 τύποι σκουληκιών στα κατοικίδια σαρκοφάγα:

  • Τα πλατιά ή κεστώδη (Taenia, Dipylidium)
  • Τα νηματώδη (Ascaris, Ankylostoma, Trichuris)

Το γατάκι ή το κουτάβι μου έκανε εμετό σκουλήκια

Αυτά τα παράσιτα είναι μέλη της οικογένειας των ασκαρίδων δηλαδή είναι νηματώδη. Μπορούν να φτάσουν μέχρι και 20 εκατοστά, βρίσκονται στον πεπτικό σωλήνα σε μεγάλη ποσότητα και εμποδίζουν την ανάπτυξη του ζώου σας.
Ανάλογα με τη γενική κατάσταση του κουταβιού ή του μικρού γατιού σας, ο κτηνίατρος, θα ορίσει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα για την καταπολέμηση τους.

Πως μπορώ να ξέρω αν το ζώο μου έχει παράσιτα;

Τα εντερικά παράσιτα είναι δύσκολο να ανιχνευθούν και έτσι είναι πιο αποτελεσματική μια θεραπεία καλά σχεδιασμένη. Ο αποπαρασιτισμός είναι απαραίτητος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ορισμένα είδη παρασίτων μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο.
Συνιστάται να αποπαρασιτώνετε τα κουτάβια και τα γατάκια κάθε 15 μέρες μέχρι 3 μηνών και μετά κάθε μήνα μέχρι 6 μηνών. Στα ενήλικα ανάλογα με τον τρόπο ζωής τους (έξοδος, επαφές, παρουσία ψύλλων) πρέπει να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα με τον κτηνίατρό σας μου μπορεί να είναι από 2 φορές το χρόνο μέχρι και 12. Επίσης είναι καλό να αποπαρασιτώνονται τα έγκυα ζώα 2 εβδομάδες πριν και μετά τη γέννα για να αποφεύγεται η επιμόλυνση των νεογνών.
Επιπλέον, είναι καλό ο αποπαρασιτισμός να γίνεται 2 εβδομάδες πριν τον εμβολιασμό αφού η ύπαρξη των παρασίτων μπορεί να προκαλέσει μια μείωση της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού στο εμβόλιο.

Εάν κάνω μια παρασιτολογική κοπράνων και είναι αρνητική να κάνω αποπαρασιτισμό;

Ορισμένα παράσιτα δεν αποβάλλονται παρά κάθε 2 ή 3 μέρες. Έτσι, είναι απαραίτητο να γίνουν τουλάχιστον 3 συνεχόμενες εξετάσεις κοπράνων προτού πούμε με σιγουριά ότι ένας σκύλος ή μια γάτα δεν παρασιτούνται. Μόνο έτσι μπορούμε να αποφύγουμε τον αποπαρασιτισμό.

Τα εντερικά παράσιτα του σκύλου ή της γάτας μου είναι επικίνδυνα για εμένα ή τα παιδιά μου;

Ορισμένα παράσιτα μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Οι ασκαρίδες (νηματώδη σκουλήκια) μπορούν π.χ. να μολύνουν τα παιδιά που παίζουν στο σκάμμα με την άμμο στην παιδική χαρά. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι το πολύ ένας πυρετός ή μια κόπωση αλλά καμιά φορά μπορεί να είναι και σοβαρά (διαταραχή της ανάπτυξης).
Οι ταινίες μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο από το στόμα όταν φάει τ’ αυγά που απελευθερώνονται στο περιβάλλον (προσοχή στα κακοπλυμμένα μαρούλια!). Αν και σπάνιο αυτή η μόλυνση μπορεί να εξελιχθεί σε μια νόσο που λέγεται υδατίδωση ή κύστη εχινοκόκκου. Το παράσιτο δημιουργεί κύστη στο ήπαρ ή στον πνεύμονα αλλά πιο σπάνια μπορεί και σε άλλα όργανα (μύες, εγκέφαλος).
Γι’ αυτό συνιστάται να κάνετε συχνά αποπαρασιτισμό στο σκύλο ή στη γάτα σας.

Κλείστε Ραντεβού

Διεύθυνση
Πώς να έρθετε
  • Με λεωφορείο ή τρόλεϊ από την Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) θα κατεβείτε στη στάση Κεφαλληνίας.
  • Με αυτοκίνητο από την Ομόνοια: από την οδό 3ης Σεπτεμβρίου και στο ύψος του αριθμού 160, που είναι αμέσως μετά την οδό Ιθάκης, θα βρείτε την οδό Τήνου.
Ακριβώς απέναντι από το ιατρείο, επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 155, υπάρχει πάρκινγκ.
Ώρες λειτουργίας
ΗμεραΠρωιΑπογευμα
Δευτέρα
10:30-13:00

17:30-19:30

Τρίτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Τετάρτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Πέμπτη
10:30-13:00

17:30-19:30

Παρασκευή
10:30-13:00

17:30-19:30

© Nanoveto. All rights reserved.
Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης

Web design by