Μερικά μυστικά που θα σας επιτρέψουν να τους προσφέρετε την ποιότητα της ζωής που θα θέλατε.
Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι εφαρμόζοντας τους παρακάτω απλούς κανόνες θα μπορούσατε να αυξήσετε το προσδόκιμο της ζωής τους για αρκετά χρόνια.
Δεν εύχεστε να ζήσετε με τον μικρό σας σύντροφο όσο γίνεται πιο πολύ και με τις καλλίτερες δυνατές συνθήκες;
Ο κτηνίατρος σας είναι ο ειδικός για την υγεία των ζώων. Οι τακτικές επισκέψεις για έλεγχο επιτρέπουν την αποκάλυψη κάποιας ανωμαλίας, ενός οργανικού προβλήματος ή μίας ανεπάρκειας ΠΡΙΝ εμφανισθούν τα σοβαρά συμπτώματα. Μη διστάζετε λοιπόν να ζητάτε τη γνώμη και τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας.
Τα νεαρά ζώα και τα ηλικιωμένα χρειάζονται ελέγχους ακόμη πιο τακτικούς.
Η ανάπτυξη είναι η πιο ευαίσθητη περίοδος και σε μεγάλο βαθμό κανονίζει τις ευαισθησίες της ενήλικης ζωής.
Η πολύ γρήγορη ανάπτυξη στις μεγαλόσωμες φυλές σκύλων και οι ελλείψεις ή οι ασθένειες των κουταβιών και των μικρών γατιών μπορούν να καθορίσουν τις ευαισθησίες που θα επιμένουν για όλη τους τη ζωή όπως των αρθρώσεων, του πεπτικού και άλλες.
Επιβλέψτε λοιπόν με φροντίδα την ανάπτυξή τους, ελέγξτε το βάρος τους και να τον πηγαίνετε γρήγορα το μικρό σας φίλο στον κτηνίατρο όταν έχει πρόβλημα: μία διάρροια π.χ. έχει τελείως άλλη επίπτωση σε ένα νεαρό ζώο από ότι σε ένα ενήλικο.
Μια σωστά προσαρμοσμένη διατροφή είναι επίσης εγγύηση μακροζωίας. Ξεκινήστε από την πιο νεαρή ηλικία, διαλέξτε μια τροφή όσο γίνεται πιο προσαρμοσμένη στις ανάγκες του και πιο ισορροπημένη. Είτε παρασκευάσετε εσείς τη τροφή του είτε είναι κροκέτες υψηλής ποιότητας, θα μπορέσει να πάρει τα καλά θρεπτικά συστατικά, στις σωστές αναλογίες, όπως επίσης και άλλες ουσίες που κάνουν καλό όπως τα αντιοξειδωτικά ή τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
Δεν υπάρχει μία και μοναδική συνταγή: σε κάθε μικρό φίλο, ανάλογα βεβαίως με την ηλικία του, τη φυλή του και τον τρόπο ζωής του αντιστοιχεί και μια διατροφική συνταγή. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει σε αυτό το θέμα.
Τα στειρωμένα ζώα έχουν πολύ λιγότερους λόγους να “την κοπανίσουν” ή να εμπλακούν σε “μάχες” και ως εκ τούτου να κάνουν και επικίνδυνες συναντήσεις όπως ατυχήματα με αυτοκίνητα, ασθένειες, γρατζουνιές, δαγκωματιές.
Ειδικά στη σκύλα, η στείρωση θα την προφυλάξει από ορισμένες ασθένειες όπως είναι οι νεοπλασίες στους μαστούς με την προϋπόθεση ότι θα γίνει πριν από τον πρώτο οίστρο.
Το βάρος έχει σαν επακόλουθο τη παρουσία μίας μόνιμης φλεγμονώδους κατάστασης. Να ζυγίζετε τακτικά τα ζώο σας και να κάνετε και ψηλάφηση στο θώρακα: θα πρέπει να αισθάνεστε τις πλευρές.
Οποιαδήποτε διαφορά πάνω από 5% θα πρέπει να διορθώνεται αμέσως. Καλό είναι να συνειδητοποιήσετε ότι τα πάντα είναι σχετικά.
1 κιλό επιπλέον στη γάτα είναι ισοδύναμο με 20 κιλά στον άνθρωπο.
Τα εσωτερικά παράσιτα λεηλατούν το ζώο σας από τη τροφή του και μπορούν να προκαλέσουν και ελλείψεις. Όσο για τα εξωτερικά παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν φαγούρες και να γίνουν το υπόστρωμα για την ανάπτυξη βακτηριδιακών δερματίτιδων.
Επίσης ορισμένα εξωτερικά παράσιτα μπορούν να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες. Ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας προτείνει τις καλλίτερες λύσεις που θα σας βοηθήσουν να προστατέψετε το μικρό σας σύντροφο.
Η κακή κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος μπορεί να είναι και ένας δείκτης παρασιτισμού.
Η έλλειψη σωματικής άσκησης δεν βοηθάει στην μακροζωία, αντίθετα διαταράσσει την ψυχική και την λειτουργική ισορροπία. Προσπαθήστε να διευκολύνετε το παιχνίδι και τις βόλτες του σκύλου και την ενεργητικότητα στη γάτα σας. Υπάρχουν τώρα πολλοί τρόποι για να κάνετε τους φίλους σας να παίξουν. Το έχουν ανάγκη τόσο η καρδιά, οι αρθρώσεις και οι μύες όσο και ο εγκέφαλος και συνεισφέρει πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της παχυσαρκίας.
Η πλάκα των δοντιών και η τρυγία είναι συχνά υποεκτιμημένα για τους μικρούς μας φίλους. Παρόλα αυτά πρόκειται για μια σημαντική δεξαμενή βακτηριδίων που μπορούν να είναι πηγή σοβαρών ασθενειών όπως καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια κ.α. Η καλή στοματική υγιεινή επιτρέπει να περιορίσουμε αυτούς τους κινδύνους, τόσο για τους σκύλους όσο και για τις γάτες. Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά την καλή κατάσταση της στοματικής κοιλότητας στον κτηνίατρό σας.
Μη τους δίνετε ανθρώπινα φάρμακα χωρίς την άδεια του κτηνιάτρου σας. Το ότι κάποιες ουσίες είναι καλά αποδεκτές και χρησιμοποιούνται και στη κτηνιατρική δεν αναιρεί το ότι κάποιες άλλες μπορούν να είναι επικίνδυνες ακόμη και αν προσαρμόσετε τη δόση τους στο μέγεθος του μικρού σας φίλου. Τα αντιφλεγμονώδη για παράδειγμα είναι ταχύτατα τοξικά στη γάτα που τα μεταβολίζει με διαφορετικό τρόπο.
Προσέξτε ούτως ώστε να μην μπορεί ο μικρός σας σύντροφος, να αποκτήσει πρόσβαση σε διάφορες τοξικές ουσίες, οι οποίες μπορούν, από το να τον κάνουν να αρρωστήσει μέχρι και να τον καταδικάσουν.
Το αντιψυκτικό π.χ. έχει μια γλυκιά γεύση για τον σκύλο σας αλλά μπορεί να του προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια.
Στις γάτες αρέσει η χλωρίνη…
Επίσης θα πρέπει να μην εμπιστεύεσθε και κάποια ανθρώπινα τρόφιμα όπως η σοκολάτα, τα κρεμμύδια, την ωμή πατάτα κλπ.
Γενικά είναι προτιμότερο να αποφεύγετε να δίνετε κάθε τόσο και κάτι άλλο από τρόφιμα και να τα προφυλάσσετε από οτιδήποτε επικίνδυνο.
Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε: H διατροφή του σκύλου και της γάτας
Μακροζωία και πρόληψη από διάφορους κινδύνους είναι συνώνυμα! Όταν έχετε αμφιβολία, μη διστάζετε να ρωτήσετε τον κτηνίατρο σας για να σας συμβουλεύσει.
Ημερα | Πρωι | Απογευμα |
---|---|---|
Δευτέρα | 10:30-13:00 | 17:30-19:30 |
Τρίτη | 10:30-13:00 | 17:30-19:30 |
Τετάρτη | 10:30-13:00 | 17:30-19:30 |
Πέμπτη | 10:30-13:00 | 17:30-19:30 |
Παρασκευή | 10:30-13:00 | 17:30-19:30 |